Avantajele medierii


  • Cel mai important avantaj al medierii îl reprezintă faptul că părţile pot sa-şi identifice şi să adopte singure soluţiile cele mai apropiate de nevoile şi interesele lor, spre deosebire de judecată şi arbitraj unde soluţia este impusă de un terţ (judecătorul/arbitrul). 
  • Un alt avantaj important îl reprezintă confidenţialitatea. Mediatorul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea discuţiilor, el neputând fi citat ca martor referitor la actele sau faptele aflate în cursul medierii (cu excepţia cauzelor penale când mediatorul poate fi audiat ca martor numai în cazul în care are acordul prealabil ,expres şi scris al parţilor şi, dacă este cazul, a celorlalte persoane interesate sau în situaţia ocrotirii interesului superior al copilului : dacă, în cursul medierii, mediatorul ia cunoştinţă de existenţa unor fapte ce pun în pericol creşterea sau dezvoltarea normală a copilului ori prejudiciază grav interesul superior al acestuia, el este obligat să sesizeze autoritatea competentă). Pe de altă parte, nici părţile nu pot folosi ca probe în proces informaţiile aflate în cursul medierii.
  • Un alt avantaj al medierii îl reprezintă durata redusă a acesteia(poate să dureze de la câteva zile la câteva luni), dar şi flexibilitatea procedurii, părţile putând conveni cu mediatorul data, ora şi chiar locaţia în care doresc să se desfăşoare medierea. 
  • Participanţii la procedura medierii beneficiază de o serie de avantaje legale:
- în situaţia în care părţile ajung la un acord, odată cu pronunţarea hotărârii judecătoreşti, la cerere, judecătorul va dispune şi restituirea taxelor de timbru plătite pentru învestirea respectivei instanţe
- de asemenea, la repunerea pe rol după suspendarea judecăţii civile la cererea părţilor, cererea de repunere pe rol este scutită de plata taxei judiciare de timbru
- În OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă este prevăzută posibilitatea restituirii sumei plătite ca onorariu mediatorului, dacă anterior sesizării instanţei s-a încercat medierea, dar aceasta nu s-a încheiat printr-o înţelegere, ca şi în cazul în care medierea s-a încercat după sesizarea instanţei, dar anterior primei zile de înfăţişare.
- Pe durata desfăşurării medierii, prescripţia nu începe să curgă, iar, dacă a început să curgă, ea se suspendă: 
 - pe întreaga durată a negocierilor purtate în scopul rezolvării pe cale amiabilă a neînţelegerilor dintre părţi, însă numai dacă acestea au fost ţinute în ultimele 6 luni înainte de expirarea termenului de prescripţie; 
 - în cazul în care cel îndreptăţit la acţiune trebuie sau poate, potrivit legii ori contractului, să folosească o anumită procedură prealabilă, cum sunt reclamaţia administrativă, încercarea de împăcare sau altele asemenea, cât timp nu a cunoscut şi nici nu trebuia să cunoască rezultatul acelei proceduri, însă nu mai mult de 3 luni de la declanşarea procedurii, dacă prin lege sau contract nu s-a stabilit un alt termen;  

2 comentarii:

  1. Avantajele divorțului la mediator.

    O căsătorie fără copii și partaj poate fi desfăcută la judecătorie, cu acordul ambilor soți, sau la Primărie, unde taxa de divorț s-a scumpit de 20 de ori, conform noilor prevederi legislative, ajungând la 500-600 lei, cam cât costă şi divorțul simplu la notar, pentru o familie fără copii.

    Dacă însă aveţi de luat decizii privind întreținerea şi educarea copiilor sau de împărțit bunuri comune, lucrurile se complică, atât ca timp, cât şi ca sume investite în proces. Acesta este momentul în care intervine, salutar, medierea. Cu 1-2 ședințe de mediere puteți economisi timp şi bani, şi, mai ales, puteți rămâne în termeni amiabili cu fostul partener, lucru deloc de neglijat atunci când acesta este şi părintele copilului.

    Cum funcţionează medierea în caz de divorţ?
    Când se ajunge la decizia că nu mai poate fi continuată căsătoria, unul din soţi (sau ambii, dar în mai putine din cazuri) solicită instanţei să pronunţe divorţul şi să stabilească ce urmează să se întâmple cu copiii după desfacerea căsătoriei.

    Sunt şi situaţii în care soţii apelează întâi la mediator, urmând ca ulterior să apeleze la instanţă. Odată ce s-a ajuns la un acord cu privire la divorţ, dar şi în ceea ce-i priveşte pe copii, cu acordul de mediere redactat de mediator, soţii se pot prezenta instanţei de judecată, pentru a le fi încuviinţat acordul de mediere, sub toate aspectele. Ori se pot prezenta la notarul public, în vederea desfacerii căsătoriei şi autentificării acordului privitor la minori.

    La mediator se poate ajunge şi după pronunţarea divorţului de către instanţa de judecată. Adesea, după pronunţarea divortului, sotii continuă să rămână în dispută, iar neînţelegerile privitoare la minori devin tot mai accentuate, tensiunile ajungând sa-i afecteze, atât pe părinţi, cât şi pe copii.

    În cadrul procedurii de mediere, cu sprijinul mediatorului, părinţii reuşesc să-şi concentreze atenţia mai mult asupra copiilor. Discutand astfel, părinţii conştientizează care sunt cele mai bune decizii în interesul copilului, că doar ei ştiu ce le este cel mai bine, şi nu un terţ, fie el şi judecator. Astfel, în cele mai multe cazuri (peste 80%) părinţii ajung să incheie un acord de mediere în baza căruia stabilesc un minim set de principii care să-i ghideze în continuare în luarea decizilor importante ce-i privesc pe copii, stabilesc un program de legături personale părinte - copii (uneori substanţial diferit de hotărârile instantei de judecată) prin care părinţii se implică activ şi efectiv, într-un mod echilibrat, în creşterea şi educarea propriilor copii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil ati auzit de posibilitatea de a avea un divort prin mediere, dar nu stiti exact in ce consta si cum va poate fi de folos. Pe scurt, un divort prin mediere este metoda aleasa de cei care isi doresc sa divorteze in liniste, departe de ochii lumii si fara o cheltuiala foarte mare.

    Un divort prin mediere este o negociere purtata de sotii aflati in proces de divort cu ajutorul unei terte persoane, un mediator. Un mediator nu are nicio autoritate in luarea deciziilor, rolul sau fiind de a-i ajuta pe cei implicati in proces sa ajunga la un acord propriu, intr-un cadru privat, intr-un timp cat mai scurt si, deci, cu costuri reduse.

    Astfel, conditiile esentiale in care se desfasoara un divort prin mediere sunt: neutralitate, impartialitate si confidentialitate.

    De ce mediere si nu proces in instanta ?

    Cat dureaza un proces in instanta ? De cele mai multe ori intre 9 si 12 luni… Iar costurile sunt de mii dei lei date avocatilor.

    Un divort prin mediere dureaza in medie 3 luni, iar costurile sunt reduse proportional cu timpul economisit. Statisticile arata ca, pe masura ce se simt frustrati si nedreptatiti de deciziile luate la tribunal, tot mai multi oameni apeleaza la mediator pentru a-si gestiona divortul.

    Cum se desfasoara divortul in instanta? Fiecare dintre parti angajeaza un avocat care sa ii reprezinte interesele si sa le expuna in fata unui judecator. Iata ca de la bun inceput cadrul de desfasurare obliga la crearea a doua tabere ce par pregatite pentru o lupta.

    Un mediator, insa, intr-un cadru privat ce ofera siguranta si sprijin celor doi soti implicati in proces, nu ii judeca pe acestia, nu le impune nicio decizie, ci ii ajuta sa ajunga la o intelegere care este reciproc avantajoasa.

    Avantajele unui divort prin mediere – pe scurt:

    - cuplul ajunge la un acord de mediere propriu cu ajutorul unei terte persoane, neutre
    - prin mediere sunt economisite resurse importante de timp, energie, bani si sentimente
    - resursele emotionale risipite intr-un divort in instanta pot fi uriase. Insa, un mediator experimentat ii ajuta pe cei doi sa comunice, sa se asculte reciproc si sa se inteleaga, procedura fiind astfel mai putin traumatizanta decat un proces conventional
    - decizia finala de mediere apartine celor doi soti, nu le este impusa, astfel ca ambii vor fi multumiti, iar intelegerea este durabila
    - procesul de mediere este voluntar, astfel ca partile implicate se pot retrage in orice moment

    RăspundețiȘtergere